Steeds groter aanbod elektrische autos | Laden in Zuidwest
Steeds groter aanbod aan elektrische auto’s: welke kan je binnenkort verwachten?
22 augustus 2023 
3 min. leestijd

Steeds groter aanbod aan elektrische auto’s: welke kan je binnenkort verwachten?

De stroom van nieuwe elektrische auto's is niet meer te stoppen, vooral vanuit China komt er steeds meer aanbod. 

 Als we kijken naar de nieuwe elektrische auto’s zijn er enkele opvallende trends: het ontwerp van de auto’s wordt steeds dynamischer, eleganter of juist gedurfder. De grootste toename is momenteel te zien in het hogere segment, maar er komen geleidelijk aan steeds meer betaalbare elektrische auto’s op de markt. 

 Opvallend is dat sportiviteit steeds vaker als verkoopargument wordt gebruikt. Dit is anders ten op zichte van eerdere generaties, waar vooral werd ingehaakt op het zuinige karakter van de auto’s. 

Deze auto's komen er aan:

1.     Kia EV9

Kia heeft komt binnenkort met de EV9 in de nieuwe collectie. Deze auto rijdt volledig op elektriciteit en wordt het belangrijkste model van Kia. Het begint bij een prijs van € 71.495, waardoor het de duurste Kia is die ze tot nu toe hebben gemaakt. Maar voor dat geld krijg je wel een flinke auto van vijf meter lang en een grote batterij van 99,8 kWh. Wat ook handig is, is dat de EV9 standaard plek heeft voor zeven mensen. Als je dat wilt, kun je tegen een meerprijs van duizend euro de achterbank vervangen door stoelen die je kunt omdraaien. Kia geeft aan dat je hier volgens de Nederlandse regelgeving mee mag rijden. 

 

2.     Vinfast VF8

De VinFast VF 8 uit Vietnam kun je kopen vanaf € 62.700, inclusief de batterij. Wat bij deze auto interessant is, is dat VinFast een optie biedt om de auto te kopen met een batterij-abonnement. In dat geval kost de VF 8 je €46.450 en betaal je maandelijks €120 voor de batterij. 

De auto is verkrijgbaar in twee varianten: Eco en Plus. De Eco heeft een bereik van 471 kilometer en de Plus van 447 kilometer. De Plus is de meest luxe uitvoering met een panoramisch glazen dak, lederen bekleding en comfortabele stoelen achterin. 

Beide modellen hebben vierwielaandrijving en worden aangedreven door twee elektromotoren. De Eco-versie heeft een vermogen van 260 kW/353 pk, terwijl de Plus-versie een krachtige 300 kW/408 pk heeft.

 

3.     Opel Astra Electric

Opel heeft de nieuwe elektrische Astra-reeks gelanceerd. Er zijn twee versies: de Astra-e, een sportieve vijfdeurs hatchback met een bereik van 416 kilometer en een vermogen van 156 pk, en de Sports Tourer, een stationwagen. De Sports Tourer staat bekend om zijn grote en slim ontworpen bagageruimte, en deze eigenschappen zijn ook terug te vinden in de elektrische variant. Deze stationwagen heeft een actieradius tot 445 kilometer, een vermogen van 156 pk en je kunt hem kopen vanaf € 42.000.

 

4.     Smart #1

De Smart #1 is een grote stationwagen. Dit maakt het de grootste en krachtigste Smart ooit, met technologie die ook te vinden is in de Polestar. Je kunt deze nieuwe vijfdeurs Smart #1 helemaal in jouw favoriete kleuren samenstellen. Het bereik is 400 km voor de BRABUS-versie, 440 km voor de Premium en 420 km voor de Pro+. Wat speciaal is aan de #1 zijn de stoelen vooraan die lijken op kuipen, en het dashboard en de middenconsole omringen je als het ware. De prijs begint bij € 41.395 (voor de Pro+).

 

5.     Fisker Ocean

De Fisker Ocean is een veelbelovende Amerikaanse SUV. Wat deze auto echt speciaal maakt, is de Extreme-versie met Solar Sky - een dak met zonnepanelen. Hiermee kun je ongeveer 2.400 kilometer gratis rijden per jaar. De Ocean, die ongeveer even groot is als een BMW X3, komt in vier verschillende versies: One (de introductiemodel), Ultra, Sport (het basismodel) en Extreme. Alleen de Sport-versie heeft geen "California Mode". Met deze mode kun je alle ramen (zelfs de achterruit) en het grote glazen dak tegelijk openen, zodat de auto verandert in een soort cabriolet. De prijs begint bij € 41.900 (voor de Sport-versie). De actieradius varieert van ongeveer 440 tot 620 kilometer.

 

6.     Mini Cabrio Electric

Ook de Mini komt met een elektrische Mini Cabrio. De cabriolet is een speciale editie: er zijn er namelijk maar 999 van te koop in Nederland. De auto is volledig uitgerust en kan ongeveer 210 kilometer rijden op een volle accu. Er zijn twee versies: de gewone Mini Cabrio en de Rockingham GT-editie (gebaseerd op de 1275 GT, een auto uit de jaren '70 die veel races won). De Rockingham GT-editie heeft onder andere standaard 17-inch wielen en net iets meer ruimte dan de gewone Mini.

 

7.     Volvo EX30

 Een Volvo voor minder dan € 40.000, dat is al een tijd geleden! Maar dat gaat binnenkort veranderen met de komst van de EX30: een compacte crossover die in 2024 op de Nederlandse markt verschijnt. Deze auto zal een scherpe prijs hebben en uitgerust zijn met veel veiligheidsvoorzieningen. Het leuke is dat deze kleine Volvo ook een sterke elektromotor heeft met maar liefst 272 pk. Dat is veel meer vermogen dan je normaal gesproken in deze prijsklasse vindt. Bovendien kun je met deze auto een aanhanger trekken tot wel 1.000 kilogram.

 

8.     Citroën E-C3

Citroën onthult later dit jaar de nieuwe C3-generatie, een betaalbare volledig elektrische hatchback met een prijs van minder dan €25.000. De ë-C3 wordt in Europa geproduceerd en zal gunstiger geprijsd zijn dan de elektrische Peugeot e-208 en Opel Corsa Electric. De Citroën ë-C3 krijgt een relatief bescheiden elektrische aandrijflijn. De fabrikant hangt er een 29,2-kWh accu in en koppelt een 57 pk en 143 Nm sterke elektromotor aan de vooras. Daarmee zoemt de ë-C3 in zo'n 7 tellen naar 100 km/h. Zijn topsnelheid ligt iets boven de 100 kilometer. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen