Tips voor elektrisch rijden in de winter
Tips voor elektrisch rijden in de winter
01 december 2023 
2 min. leestijd

Tips voor elektrisch rijden in de winter

Het winterseizoen staat voor de deur en dat betekent gezelligheid, kou en misschien wel sneeuwpret, maar kan tegelijkertijd een uitdaging zijn voor elektrisch rijden. De kou kan de accu beïnvloeden en de actieradius verminderen. Maar met de juiste voorbereiding en slimme tips, is het zeker mogelijk om comfortabel op pad te gaan met je elektrische auto. Dus, laat de winterse omstandigheden je niet tegenhouden; ontdek hoe je met warmte en comfort de weg op kunt, terwijl je ook nog eens milieubewust bezig bent. 

Waarom daalt de actieradius in de winter? 

In de winter ondervindt de accu van een elektrische auto aanzienlijke uitdagingen. De kou heeft een directe impact op de prestaties omdat het accupakket optimaal functioneert bij een temperatuur van ongeveer twintig graden Celsius. Naast deze impact van de temperatuur is er nog een belangrijke factor in het spel: de verwarming. Elektrische auto's, in tegenstelling tot voertuigen met een verbrandingsmotor, produceren niet van nature overtollige warmte die kan worden gebruikt om het interieur te verwarmen. Het inschakelen van de verwarming vereist daarom extra energie, wat op zijn beurt de actieradius van de auto beïnvloedt.  

De winterse omstandigheden vormen zo een dubbele uitdaging voor elektrische auto's, waarbij zowel de koude temperatuur als het energieverbruik voor de verwarming een rol spelen bij het verminderen van de algehele actieradius. 

Hoe vergroot je de actieradius in de winter? 

  • Gebruik voornamelijk stoelverwarming: Verwarm de lucht in de auto niet onnodig. Gebruik in plaats daarvan de stoelverwarming. Het is efficiënter, verwarmt snel en zorgt ervoor dat je zelf ook sneller opwarmt. 
  • Voorverwarming: Programmeer je elektrische auto (indien mogelijk) om op een specifiek tijdstip volledig opgewarmd te zijn. Dit kan terwijl de auto nog aan de stekker ligt. Zo vertrek je met een warme accu en een comfortabel interieur, inclusief ijsvrije ruiten. 
  • Laad je auto volledig op: Zorg ervoor dat je auto volledig opgeladen is voor je wilt vertrekken. Zo benut je de gehele actieradius van je auto en moet je minder snel gaan laden. 
  • Bereid je rit goed voor: Als je van plan bent om langere afstanden te rijden, weet dan wat je kunt verwachten. Onderzoek de actieradius van je auto in winterse omstandigheden en plan je route langs verschillende oplaadpunten. 

Met je elektrische auto op wintersport? 

Het is absoluut mogelijk om met je elektrische auto op wintersport te gaan, maar een goede voorbereiding is essentieel. Oplaadpunten zijn wellicht minder talrijk dan tankstations, dus plan je route zorgvuldig. Met een doordachte planning en het opvolgen van deze tips kun je zorgeloos de weg op, zelfs met ski's op het dak van je elektrische auto. 

Elektrisch rijden in de winter mag dan wel een uitdaging zijn, maar met deze tips kun je niet alleen de kou trotseren maar ook genieten van een comfortabele en milieubewuste rit. Dus, bereid je voor, houd het warm en rijd elektrisch deze winter! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen