Budgetvriendelijke elektrische autos in 2024
Steeds meer budgetvriendelijke elektrische auto’s in 2024
07 februari 2024 
1 min. leestijd

Steeds meer budgetvriendelijke elektrische auto’s in 2024

Het grootste deel van de beschikbare elektrische auto’s is groot en duur, maar daar komt steeds meer verandering in! In 2024 verschijnen er twee nieuwe elektrische auto's op de markt onder de €30.000. 

Wie op zoek is naar een voordelige elektrische auto, denkt vaak aan een compact model met een bescheiden batterij. Op papier belooft zo’n auto een reikwijdte van ongeveer 230 kilometer, een stuk minder dan het gemiddelde bereik van elektrische auto’s. Er is dus ook een groeiende vraag naar grotere auto’s met een uitgebreidere actieradius, en met de lancering van deze nieuwe modellen lijkt die vraag eindelijk gehoord te worden. 

1. Citroën ë-C3: compact en efficiënt

Eind 2023 onthulde Citroën de ë-C3, een compacte crossover met een grotere batterij (44 kWh) en een bereik van 320 km. Deze elektrische auto, gebouwd op het 'Smart Car Platform' van Stellantis, laadt snel op met een capaciteit tot 100 kW. Het goede nieuws? De prijs is gepland rond de €24.000, aanzienlijk voordeliger dan sommige concurrenten. Er komt ook een goedkopere variant met een kleinere batterij en een bereik van ongeveer 200 km, geprijsd rond de €20.000. 

2. Hyundai Casper: compact en toegankelijk

Hyundai, al bekend om zijn elektrische modellen, introduceert de Casper op de Europese markt. Hoewel de exacte specificaties nog niet volledig bekend zijn, wordt verwacht dat dit model qua prijsklasse vergelijkbaar zal zijn met de ë-C3. Met een lengte van 3,61 meter is de Casper iets compacter dan zijn Franse tegenhanger, wat hem zeer geschikt maakt voor stadsritten. Volgens recente berichten zal de Hyundai Casper naar verwachting nog dit jaar beschikbaar zijn op de Europese markt. 

Bestaande modellen onder €30.000

Terwijl sommige eerdere modellen zoals de Dacia Spring, Fiat 500 en Renault Twingo eerder beschikbaar waren onder de €30.000, is dat dit jaar gewijzigd. De Twingo is niet meer te bestellen in Nederland, en de prijzen van de Fiat 500 beginnen nu bij €29.000. Smart biedt niet langer de compacte ForTwo en ForFour aan, en richt zich nu op een iets hoger segment met de #1 en #3 modellen. 

Al met al belooft 2024 een veelbelovend jaar te worden voor betaalbaar elektrisch rijden. Deze modellen zijn een weer een extra stap in de goede richting! 

Over de schrijver
Reactie plaatsen