Auto accu leeg door het opladen, hoe kan dat?
Voorkom een lege accu na het opladen van je elektrische auto
Eva
15 januari 2024 
1 min. leestijd

Voorkom een lege accu na het opladen van je elektrische auto

Het is winter en je besluit de kou te ontvluchten voor een warmere bestemming. De elektrische auto blijft thuis, maar je bereidt je goed voor op zowel vertrek als terugkomst. Je sluit je elektrische auto aan op de laadpaal, zodat hij gereed is voor het dagelijkse leven bij je terugkeer. Ironisch genoeg kan deze voorbereiding ervoor zorgen dat je auto niet start wanneer je thuiskomt.

De vergeten 12 Volt-accu

Bij problemen met de accu van elektrische auto's denken veel mensen aan het grote hoogspanningsaccu pakket. Echter, de grootste boosdoener is vaak de kleine 12-volt accu, vergelijkbaar met die in benzine- of dieselauto's. Deze accu voorziet de auto van stroom voor systemen en verlichting.

Stroom verbruiken door op te laden

De kleine 12-volt accu wordt normaal opgeladen door het grote accupakket, maar hier is een valkuil. Om de auto te starten is de 12-volt accu nodig. Dus, als deze leeg is, kan de auto niet starten en wordt de 12-volt accu niet opgeladen. Zelfs als het grote accupakket vol is, kan de stroom niet worden doorgegeven aan de 12-volt accu als de auto niet is gestart.

Wanneer de auto en de laadpaal communiceren, blijft de auto stroom gebruiken, afkomstig van de 12-volt accu. Als je de auto lang aan de laadpaal laat hangen, blijft het grote accupakket vol, maar wordt er nog steeds stroom gebruikt uit de 12-volt accu die op dat moment niet wordt opgeladen. Dit kan resulteren in een lege 12-volt accu en een auto die niet meer kan starten.

 

Wat als de 12 volt-accu toch leeg is?

Als je toch pech hebt en de 12-volt accu van je elektrische auto leeg is, is er geen reden tot paniek. Je kunt de accu eenvoudig uit de auto halen en opladen met een standaard acculader, vergelijkbaar met die voor benzine- of dieselauto's.

Als je de 12-volt accu niet kunt vinden, raadpleeg dan het instructieboekje van de auto, omdat deze zich in sommige modellen onder de achterbank of op een lastig te bereiken plaats bevindt.

Voorkom deze verrassing bij thuiskomst door ervoor te zorgen dat niet alleen het grote accupakket, maar ook de kleine 12-volt accu voldoende is opgeladen.

Over de schrijver
Eva
Fred Meijer
Door

Fred Meijer

op 14 May 2024

Ik vind dit een nogal beperkt antwoord. 1 Er zijn EV s voorzien van een 12 volt oplaadknopje waarmee de kleine accu wordt opgeladen en de EV dus zelf het probleem oplost. 2 De ANWB gebruikt een NOCO jumpstart om de accu snel weer genoeg stroom te geven.

Reactie plaatsen