Bijtelling voor elektrische autos in 2024
Bijtelling elektrische auto 2024: Fiscale voordelen en overwegingen
05 februari 2024 
1 min. leestijd

Bijtelling elektrische auto 2024: Fiscale voordelen en overwegingen

In een tijd waarin duurzaamheid en milieubewustzijn hoog op de agenda staan, is de keuze voor een elektrische auto steeds populairder. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke rijders. Een belangrijk aspect voor zakelijke rijders is de bijtelling, die van invloed is op de kosten wanneer de zakelijke auto ook privé wordt gebruikt. In dit artikel duiken we dieper in op de bijtellingsregeling voor elektrische auto's in 2024 en de fiscale voordelen die hiermee gepaard gaan.

Bijtelling elektrische auto's in 2024

Het goede nieuws voor zakelijke rijders die kiezen voor elektrisch rijden is dat de bijtelling voor volledig elektrische auto's nog steeds gunstiger is dan die voor traditionele brandstofauto's. Voor het jaar 2024 is het bijtellingspercentage vastgesteld op 16 procent. Een positief aspect, maar het vereist wel nauwkeurige aandacht. Dit verlaagde tarief is namelijk slechts van toepassing op de eerste 30.000 euro van de cataloguswaarde, niet de volledige waarde van de auto.

Verlaagde bijtelling stimuleert elektrisch rijden

Ondanks eerdere stijgingen en de verwachting van verdere verhogingen van het bijtellingspercentage in de toekomst, blijft de overheid in 2024 zakelijke rijders aanmoedigen om over te stappen op elektrische voertuigen. Het verlaagde bijtellingspercentage van 16 procent, geldig tot een maximale cataloguswaarde van 30.000 euro. Dit blijft onveranderd ten opzichte van 2023.

Netto bijtelling berekenen in 2024

Wil je weten wat de netto bijtelling is voor jouw elektrische auto in 2024? De berekening is eenvoudig: vermenigvuldig het bijtellingspercentage met de cataloguswaarde van de auto. Het resultaat pas je vervolgens toe op de relevante belastingschijf voor de inkomstenbelasting. Dit geeft je de netto bijtelling op jaarbasis. Voor een maandelijks overzicht deel je dit bedrag simpelweg door 12.

Motorrijtuigenbelasting 2024

Naast de bijtelling zijn er nog meer fiscale voordelen in 2024. Zo betaal je geen motorrijtuigenbelasting voor je elektrische auto. Het is echter belangrijk om te beseffen dat dit voordeel slechts geldt voor het jaar 2024. Het onderstreept het belang van tijdige besluitvorming voor zakelijke rijders die overwegen over te stappen op elektrisch rijden.

In conclusie biedt 2024 zakelijke rijders aantrekkelijke fiscale prikkels om de overstap naar een elektrische auto te overwegen. Met een verlaagde bijtelling en bijkomende voordelen zoals het niet betalen van motorrijtuigenbelasting, lijkt de elektrische auto ook in het komende jaar een verstandige keuze voor wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.v

Over de schrijver
Reactie plaatsen