4 Tips: elektrische auto onderhouden op de oprit
Een elektrische auto bij jou thuis op de oprit – Tips voor onderhoud
Tim
04 januari 2022 
2 min. leestijd

Een elektrische auto bij jou thuis op de oprit – Tips voor onderhoud

Elektrisch rijden heeft vele voordelen. Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk doordat een elektrische auto minder CO2 uitstoot dan een auto die rijdt op fossiele brandstoffen. Ook is een elektrische auto onderhoudsvriendelijker, waardoor een elektrische auto ook in onderhoudskosten voordeliger is. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een elektrische auto helemaal geen onderhoud nodig heeft. 

De onderdelen van een elektrische auto slijten simpelweg minder snel dan een auto die op benzine of diesel rijdt. Ook heeft een elektrische auto minder bewegende onderdelen, waar dingen mis mee kunnen gaan. Je kunt heel veel onderhoudt zelf aanpakken, zodat jouw elektrische auto nog minder naar de garage moet gaan.

Tip #1: Houdt de accu in de gaten

De accu is een van de belangrijkste onderdelen van een elektrische auto en gelijktijdig een van de gevoeligste onderdelen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de accu zo lang mogelijk in stand te houden. Bijna elke elektrische auto heeft een lithium-ion accu, deze accu’s zitten ook in laptops, smartphones en veel andere apparaten. Misschien voel je hem al aankomen, want dit regeltje geldt ook voor deze apparaten als zowel elektrische auto’s. Laad de accu niet volledig op, om te zorgen dat de lithium-ion accu zo lang mogelijk meegaat. Laat de accu ook niet volledig leeglopen. Het is eigenlijk het beste voor de accu om deze tussen de 30% en 80% opgeladen te laten.

Tip #2: Parkeer je auto in de schaduw

Je hebt haast en wilt zo snel mogelijk je auto parkeren. Waarschijnlijk parkeer je je auto op de eerste beste plek die je ziet. Maar wist je dat je je auto beter in de schaduw kan parkeren? Dat is veel gunstiger voor de levensloop van de accu van je elektrische auto. Lithium-ion accu’s zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Wanneer de auto te lang in de zon staat, loop je het risico dat de accu van de auto oververhit raakt. De gevolgen hiervan op lange termijn zijn dat de accu sneller leegloopt en dat je deze dus eerder moet vervangen.

Tip #3: Laat de motor met rust

Zoals eerder besproken is een elektrische auto onderhoudsvriendelijker dan een auto op fossiele brandstoffen. De accu, maar ook zeker de motor is een ‘minder ingewikkeld’ onderdeel. Er hoeft bijvoorbeeld geen olie ververst te worden en er is geen brandstof nodig natuurlijk! Wanneer het tijd is voor onderhoud, of wanneer er een probleem is met de motor, laat dan een garage ernaar kijken. Dat is beter voor de motor en veiliger dan er zelf aan te sleutelen. De hogere stroom voltage waarmee de elektromotor werkt kan gevaarlijke situaties creëren wanneer hier niet voorzichtig mee wordt omgegaan.

Tip #4: Let op bij het remmen

Wist je dat soepeltjes remmen goed is voor het onderhoud van een elektrische auto? Het is soms handig of nodig om goed te remmen, maar als je de tijd hebt om de auto wat te laten uitlopen doe dat. Dit verlengt de levensduur van de remschijven. Kortom, een elektrische auto is erg onderhoudsvriendelijk, maar als je de bovenstaande tips toepast wordt het onderhoud van jouw elektrische auto nog makkelijker!

Wil je meer weten over elektrisch rijden, elektrisch laden of elektrische auto's? Lees dan ook onze andere artikelen! 

Over de schrijver
Tim
Reactie plaatsen