5 Tips: Op vakantie met een elektrische auto
5 Tips: Op vakantie met een elektrische auto
Tim
04 januari 2022 
2 min. leestijd

5 Tips: Op vakantie met een elektrische auto

Op vakantie gaan is heerlijk! Maar vakantiestress, voordat je überhaupt bent vertrokken, dat is natuurlijk wat minder… Heb je een elektrische auto en ben je van plan om met deze elektrische auto op vakantie te gaan? Wij geven je 5 tips waar je rekening mee kunt houden zodat je laadpaalstress op vakantie kunt voorkomen.

#1 Plan je route  van tevoren

Stippel van tevoren je route uit. Op deze manier kun je alvast onderzoeken waar elektrische laadpunten zijn tijdens jouw reis. Je hebt hier verschillende apps voor zoals NewMotion, Smoov en Charge Map die je kunt gebruiken om naar laadlocaties te zoeken. 

Ook handig: deze apps geven naast de ‘normale’ laadlocaties ook snellaadlocaties aan. Snelladen kost over het algemeen iets meer dan conventioneel laden, maar jouw elektrische auto is ook een stuk sneller weer opgeladen. En dit is weer mooi meegenomen als je alleen een korte pitstop wilt maken!

#2 Kies  een  EV-friendly  vakantiebestemming 

Je hebt een geweldige accommodatie gevonden, maar je komt erachter dat er geen laadvoorzieningen zijn. Nu ben je genoodzaakt om op zoek te gaan naar een laadlocatie en dit wil je natuurlijk liever voorkomen op vakantie. Gelukkig zijn er steeds meer hotels, camping en vakantieparken met een laadlocatie. Soms kun je zelfs een laadpaal reserveren zodat je gegarandeerd kan laden. Het is ook altijd verstandig om van tevoren te controleren of er in de regio, het dorp of de stad waar je verblijft voldoende laadmogelijkheden zijn. Duitsland, Frankrijk en Noorwegen zijn tegenwoordig ‘EV-friendly’ vakantielanden vanwege de grote hoeveelheid laadpalen. Des te verder je richting Oost-Europa afreist, des te lastiger het wordt om een laadlocatie te vinden.

#3 Houd  rekening  met  een  andere  actieradius 

Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op de actieradius van jouw elektrische auto. Als je met de auto op vakantie gaat is je auto vaak extra zwaar beladen. Maar denk ook aan de route die je aflegt. Rijd je bijvoorbeeld een stuk door de bergen? Wanneer je omhoog rijdt verbruikt jouw elektrische auto namelijk meer van je accu. Waardoor je dus ook eerder zal moeten laden.

#4 Zorg  voor  de  juiste  laadpassen  en  stekkers

In Europa is niet bij elke laadlocatie het betalingsproces gelijk; je kunt namelijk niet overal terecht met een Nederlandse laadpaas. Je zult dus in de meeste gevallen een nieuwe laadpas moeten aanvragen. Let op: voor sommige laadpassen moet je betalen terwijl je andere kosteloos kunt aanvragen. Zoek dus tijdig uit welke laadpassen je nodig hebt tijdens jouw reis en vraag ze ruim op tijd aan. Naast het uitzoeken van de juiste laadpassen is het ook verstandig om te kijken naar de laadstekkers die je moet meenemen. Hoewel de type 2-laadstekker inmiddels de standaard is in de EU, kun je het beste nog extra verschillende typen laadstekkers meenemen op reis. In landen als Frankrijk en Spanje kun je op sommige plekken bijvoorbeeld alleen laden met een type 3-laadstekker. Het is ook altijd handig om een verlengsnoer mee te nemen.

#5 Controleer je autoverzekering

Goed verzekerd op pad gaan is altijd een must op vakantie. Neem daarom de voorwaarden van je autoverzekering nogmaals door. Heb je ANWB-wegenwacht service? Kijk dan of jouw dekking ook in het buitenland geldt. Zo ga je goed voorbereid de weg op!

Wil je meer weten over elektrisch rijden, elektrisch laden of elektrische auto's? Lees dan snel onze andere artikelen! 

Over de schrijver
Tim
Reactie plaatsen