Tips om nog meer uit je elektrisch auto te halen
Tips om nog meer uit je elektrische auto te halen.
28 juni 2023 
1 min. leestijd

Tips om nog meer uit je elektrische auto te halen.

Elektrisch rijden wordt steeds populairder, zo rijden er inmiddels al meer dan 300.000 elektrische auto’s in Nederland en dat aantal neemt alleen maar toe. Nederland telt zo’n 107.000 publieke laadpalen en ruim 3200 publieke snelladers. Met deze tips haal je meer uit je elektrische auto en verleng je je actieradius. 

1. Zuinig omgaan met verwarming en airconditioning

Het spreekt voor zich, maar wil je je actieradius verlengen? Zorg dan dat je tijdens de rit zuinig omgaat met stoel- en ruitverwarming, airconditioning en verwarming. Ze de verwarming van de auto alvast aan als deze nog aan de lader staat, zo heb je een warme auto zodra je begint met rijden. 

2. Openbare laadpaal aan huis en zonnepanelen

Ooit al gedacht om je laadpaal aan huis openbaar te maken, zodat je hieruit inkomsten kunt generen en de aanschaf van de laadpaal kunt terugverdienen? Met steeds meer elektrische auto’s ontstaat er een grotere behoefte aan laadpalen. Om een eigen laadpaal te kunnen plaatsen en openbaar te maken, is wel een eigen terrein verreist. Indien je bijvoorbeeld een huis of oprit huurt is dit niet mogelijk. Om dit alles nog voordeliger te maken, kun je overwegen om zonnepanelen te installeren. Op deze manier haal je nog meer uit je laadpaal en verbruik, omdat een deel van de energie uit zonnepanelen opgewekt wordt. 

3. Energie terugwinnen en besparen met rijstijl

Wist je dat je energie kunt terugwinnen met je rijstijl? Als je je voet van het pedaal afhaalt, remt de auto uit zichzelf. Met dat afremmen, komt er energie vrij die de auto weer gebruikt om de accu bij te laden. Daarnaast helpt het natuurlijk om gebruik te maken van je cruise control, zorg dat je bandenspanning op orde is en rijd niet rond met onnodige bagage of dakkoffer. Hoe meer gewicht, hoe korter de actieradius. 

4. Laad je accu niet verder op dan 80% en niet verder leeg dan 20%

Accu’s werken minder optimaal boven de 80%, omdat het langer duurt om ze op te laden. Daarnaast slijten ze sneller. Zorg daarom dat je goed voorbereid op weg gaat en plan waar je eventueel je auto kunt opladen indien nodig. Zo zorg je ervoor dat je het langst kunt genieten van de accu van je auto. 

Je kunt de auto gerust tot 100% volladen, maar zorg dan dat je zo snel mogelijk wegrijdt. Dit geldt ook indien je onder de 20% komt. Zorg dat je dan zo snel mogelijk de auto weer oplaadt. In sommige gevallen hebben elektrische auto’s als optie om te kiezen tot hoever je ze wilt opladen. Zo kun je als je weet dat je een korte afstand moet rijden het maximum op 80% zetten. Ga je verder weg? Dan kun je hem gerust tot 100% opladen!

Over de schrijver
Reactie plaatsen