Dit verandert er aan autorijden
Dit verandert er aan autorijden
19 april 2023 
1 min. leestijd

Dit verandert er aan autorijden

De transitie van auto’s met een verbrandingsmotor naar elektrische auto’s brengt heel wat verschuivingen met zich mee. Niet alleen op het gebied van comfort en milieu, maar wist je dat er ook bepaalde auto-onderdelen in de toekomst helemaal zullen verdwijnen? We vertellen je wat er allemaal veranderd met de transitie naar elektrisch rijden. 

De auto 

Laten we beginnen bij de auto zelf. Rijd je nu in een benzineauto? Het belangrijkste onderdeel is misschien wel de verbrandingsmotor, gevolgd door de versnellingsbak. Allebei onderdelen die je in een elektrische auto niet meer terug zult vinden. Maar denk ook eens aan een grille op de neus van je auto, een enkele of dubbele uitlaat, een toerenteller, een tankdop en misschien vijf of zes handgeschakelde versnellingen op je versnellingspook. Voor sommige liefhebbers klinkt dit misschien als een gemis, maar vergeet niet dat je er ook veel voor terugkrijgt. 

Het rijden

Het rijden in een elektrische auto verandert namelijk ook ten opzichte van een benzineauto en velen vinden het een positieve verandering. Zo maakt je elektrische auto amper geluid, trek je vlot op bij het verkeerslicht, hoef je nooit meer te schakelen of te tanken en houdt je auto je tussen de lijntjes mocht je aandacht even verslappen. Bovendien stap je ’s ochtends in een warme auto met ontdooide ruiten. Is je accu een eind leeg? Dan laad je jouw auto thuis, op de zaak of in de wijk weer op! 

Het laden

Nooit meer tanken staat in de top vijf redenen om elektrisch te gaan rijden. Tanken is niet alleen een kostbare aangelegenheid, men heeft er ook een hekel aan om het te doen. Heb je een laadstation op jouw eigen oprit? Dan zet je jouw auto aan de lader op het moment dat je thuiskomt en stap je de volgende ochtend in jouw volgeladen auto. Vaak kun je op jouw bestemming laden en zo niet, kun je onderweg nog een stop maken onder het genot van een bakje koffie. In 20 minuten laadt jouw accu namelijk alweer op tot 80%. En vergeet niet, de meeste nieuwe elektrische auto’s hebben een actieradius die toereikend is voor de gemiddelde afstand die men op een dag aflegt. 

Het financiële aspect 

De prijzen voor brandstof zijn de laatste periode fors omhoog geschoten. Maar los daarvan is elektrisch rijden sowieso financieel aantrekkelijk. Kies je privé voor een elektrische auto? Dan is er subsidie voor jou beschikbaar en betaal je geen wegenbelasting. Kies je zakelijk voor een elektrische auto? Dan geniet je van een lagere bijtelling en een hoger comfort. Win-win.

Over de schrijver
Reactie plaatsen