De 3 belangrijkste punten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto
De 3 belangrijkste punten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto
06 april 2023 
1 min. leestijd

De 3 belangrijkste punten bij het kopen van een tweedehands elektrische auto

De occasionmarkt van elektrische auto’s groeit snel. Dit is goed nieuws als je overweegt een tweedehands elektrische auto te kopen, omdat je nog steeds aanspraak kunt maken op een leuke subsidie. Maar, er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto. 

1. Actieradius

De actieradius van elektrische auto’s groeit steeds verder. Waar je een aantal jaren geleden circa 200 km op een accu kon rijden, is dit nu al snel 400 km. Kies je voor een tweedehands elektrische auto? Dan is de kans groot dat de actieradius circa 200 km is of minder. Denk er goed over na of dit voor jouw rijgedrag voldoende is. Ook is het slim om tijdens je proefrit je actieradius in de gaten te houden om een zo reëel mogelijk beeld te krijgen. Heb je bij instappen 150 km actieradius en staat de actieradius na 10 km rijden op 120 km? Dan weet je hoe de accu werkt bij jouw rijstijl. De actieradius neemt bijvoorbeeld af als je hard rijdt of de airco gebruikt. 

2. Staat van de accu

Je herkent het vast wel van je smartphone; in het begin ging de accu twee dagen mee, maar na verloop van tijd is dit anderhalve dag geworden. Dit komt door de degradatie van je accu. Langzaam maar zeker neemt de accucapaciteit af. Ook bij je elektrische auto zal dit het geval zijn, maar wel in een mindere mate dan bij je smartphone. Bovendien bieden autofabrikanten hogere garanties op accu’s. Gemiddeld zit er zeven jaar garantie op het accupakket. 

3. Financieel plaatje

Als je een elektrische occasion koopt, is de prijs van de auto lager dan die van een nieuwe elektrische auto. Daarnaast kun je gebruik maken van de overheidssubsidie en hoef je geen wegenbelasting of BPM meer te betalen. Bovendien zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto lager omdat deze minder bewegende delen heeft. Per kilometer is een elektrische auto nog altijd voordeliger dan een auto met een brandstofmotor, al helemaal wanneer je jouw eigen stroom opwekt via zonnepanelen. Kies je voor een laadpaal thuis of laad je openbaar? Je vraagt een laadpunt aan via ladeninzuidwest.nl.

Over de schrijver
Reactie plaatsen