Alles wat je moet weten over de stijgende benzineprijs | Laden in Zuidwest
Alles wat je wil weten over de stijgende benzineprijs
Tim
04 januari 2022 
1 min. leestijd

Alles wat je wil weten over de stijgende benzineprijs

Tanken is voor velen geen favoriete bezigheid, al helemaal niet nu de adviesprijs voor benzine boven de € 2,00 per liter uitkomt. Een volle tank was nog nooit zo duur. Het is ook nog niet in zicht wanneer de prijzen stoppen met stijgen. In dit artikel vertellen we hoe de benzineprijs tot stand komt en wat er voor alternatieven zijn.

Een oliebron is niet oneindig

Wereldwijd stijgt de olieprijs. Er is in principe geen tekort aan olie, echter is het steeds duurder om de olie op te boren. Wat logisch is, een oliebron is niet oneindig en na verloop van tijd moet er steeds dieper in de bron geboord worden om olie te kunnen verkrijgen. Hoe dieper er geboord moet worden, hoe hoger de kosten. Daarnaast is het  de verwachting dat er steeds minder benzine- en dieselauto’s komen te rijden. Daardoor zien de grote oliehandelaren er ook geen noodzaak meer in om zeer vernieuwende technologie te gaan ontwikkelen om olie op te boren. Begrijpelijk, want als we over tien jaar vele malen minder olie nodig hebben, verdient de investering van de nieuwere techniek zich niet snel genoeg terug.

Zo werkt de benzineprijs

De benzineprijs in Nederland bestaat uit drie delen, het overgrote deel is belasting. De benzineprijs bestaat uit meer dan 40% accijns en ook nog eens 21% BTW. Het resterende percentage is het bedrag wat men daadwerkelijk aan productiekosten heeft en natuurlijk zit hier nog een stukje winst tussen voor de handelaar.

Massaal naar België?

Woon je dichtbij de Belgische grens, dan is het aantrekkelijk om daar te tanken. In Nederland betalen we circa € 2,00 voor een liter benzine, waar dit in België € 1,56 is. In België is tanken altijd al een stuk voordeliger geweest dan in Nederland. Dit komt door de Nederlandse accijns en belasting. Op een tankbeurt van 50 liter, scheelt dit toch circa € 22,00. Uiteraard loont dit uitsluitend wanneer je er niet te ver voor om hoeft te rijden. En hoe verder je tank leeg is, hoe groter het voordeel.

Of toch overstappen naar een elektrische of hybride auto?

Niet iedereen woont langs de Belgische grens en een echt structurele oplossing is het niet. Je kunt ook direct een duurzame en comfortabele stap zetten door elektrisch te gaan rijden. Hiermee ben je wel klaar voor de toekomst. Durf je de overstap naar volledig elektrisch nog niet te maken omdat je bijvoorbeeld twijfelt of de actieradius van de auto toereikend is? Denk dan aan een hybride auto. Vergeet je de laadpaal niet?

Over de schrijver
Tim
Reactie plaatsen