4 tips bij de aanschaf van een elektrisch auto | Laden in Zuidwest
Wat moet je regelen als je een elektrische auto aanschaft?
Tim
13 oktober 2021 
15 min. leestijd

Wat moet je regelen als je een elektrische auto aanschaft?

Vol trots staat ‘ie geparkeerd bij je voor de deur; jouw eerste elektrische auto. Gefeliciteerd! En nu? Waar moet je rekening mee houden als je elektrisch rijdtWij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet zodat jij weet wat je moet doen na de aanschaf van je nieuwe elektrische auto. Wist jij namelijk dat je recht hebt op subsidie? Voor deze en onze andere tips; lees snel verder! 


#1 Zorg voor een laadlocatie 

Een elektrische auto, die moet natuurlijk worden opgeladen. Wanneer je elektrische auto op de oprit staat ben je eigenlijk al aan de late kant met het regelen van een laadpaal bij jou thuis. Gelukkig zijn er veel openbare laadlocaties waar je ook je elektrische auto kunt opladen als je geen oplaadpunt bij jou op de stoep hebt. Let op: deze zijn vaak duurder dan een laadpaal thuis. 

Het is belangrijk een plan te hebben voor het opladen van je nieuwe elektrische auto. Zo kun je de auto opladen via de huishoudelijke elektriciteit voorziening (wisselspanning). Het nadeel hiervan is dat het lang duurt en het is erg belastend voor het stroomnetwerk.  

Een andere mogelijkheid is een laadpaal aan huis te laten installeren. Houd wel rekening mee dat dit niet gratis is. De kosten van de installatie liggen tussen de € 300,- en € 2000,- en de laadpaal kost tussen de €500 en €1200. 

Op de laadpaal is er nog een andere variant, genaamd de ‘wallbox’. Het verschil met een laadpaal is dat een laadpaal op een paal staat en de wallbox aan de muur hangt. 


#2 Zorg dat je weet waar de openbare laadpalen staan 

Een goed begin is het halve werk zullen we maar zeggen. Check daarom voordat je op weg gaat waar je je elektrische auto kunt laden. Dit scheelt laadpaalstress, wanneer je bijvoorbeeld naar het kantoor moet of op bezoek gaat bij vrienden of familie. 

Het is altijd fijn om voorbereid op weg te gaan. Zeker bij het maken van een lange rit, bijvoorbeeld bij een vakantie is dit geen overbodige luxe. Zou kom je onderweg niet voor verrassingen te staan. Om je reis te plannen, kun je allerlei handige apps downloaden. Lees hier meer informatie over op vakantie gaan met de elektrische auto. 


#3 Download de bijbehorende app 

Iedere elektrische auto heeft een bijbehorende app die is ontwikkeld door de autofabrikant. Tesla heeft bijvoorbeeld de Tesla-app, ook andere elektrische auto’s hebben een bijbehorende app. In de app kun je verschillende functies van de auto beheren. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische auto via de app starten, verwarmen, vergrendelen en de lichten inschakelen.  


#4 Kijk op welke subsidies je recht hebt 

De aanschaf van een elektrische auto en een oplaadpunt is niet goedkoop. Maar wist je dat je als particulier ook aanspraak kunt maken op subsidie? Die subsidie heet Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) en is bedoeld voor particulieren die een volledig elektrische personenauto leasen of huren. 

Met deze 4 tips over waar je rekening mee moet houden wanneer je een elektrische auto hebt aangeschaft kun je nu verder op pad! Ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden met betrekking tot onderhoud? Lees hier de blog. 

Over de schrijver
Tim
Reactie plaatsen