Alles wat je moet weten over het opladen van je elektrische auto!

Je bent je aan het oriënteren op een elektrische auto maar hoe werkt dat laden nou precies? Wij vertellen je graag meer over de verschillende mogelijkheden voor het opladen van jouw EV en wat je daarvoor nodig hebt! 

Wanneer je de elektrische auto aansluit aan een laadpaal wordt de accu van je auto opgeladen. In de meeste EV’s kun je aangeven tot hoever de accu opgeladen mag worden. De snelheid waarmee de auto wordt opgeladen kan behoorlijk verschillen en is afhankelijk van veel factoren. We maken onderscheid tussen snelladen en normaal laden. 

Normaal laden

Normaal laden doe je bij de gewone laadpalen. Dit zijn vaak de laadpalen op de oprit of de openbare laadpalen in woonwijken en bij bedrijven. Voor het laden op de oprit heb je geen abonnement nodig, dit is aangesloten op het stroomnetwerk van de woning. Wanneer je openbaar gaat laden heb je vaak wel een laadpas nodig. Zo weet de leverancier wie de elektriciteit heeft afgenomen, hoeveel en aan wie dit gefactureerd mag worden. Ook is het bij sommige openbare laadpalen mogelijk om contactloos te betalen met je pinpas of je telefoon. 

Normaal laden doe je bij voorkeur wanneer je je auto niet direct weer nodig hebt, bijvoorbeeld ‘s nachts of tijdens kantooruren. Het volladen van een accu duurt namelijk zo’n 5 tot 10 uur, afhankelijk van de laadpaal en de auto. Ook is het mogelijk om je elektrische auto op te laden aan het stopcontact. 

Snelladen

Wanneer je onderweg bent en je accu is bijna leeg maar, je bent nog niet op de plaats van bestemming kun je kiezen voor snelladen. Deze laadpalen zijn vaak groter en staan langs drukke wegen bij grote tankstations. Bij een snellaadpaal is je accu na 20 tot 40 minuten weer 80 procent opgeladen! Zo kun je snel weer op weg. 

Het volladen van je auto tot 100% aan een snellader is niet interessant. De laadsnelheid boven de 80% neemt namelijk af. 

Zie het als een glas met water, wanneer je de kraan volledig openzet, is het glas snel voor een groot deel gevuld. Maar wanneer je het glas tot precies aan het randje wil vullen, moet je de kraan minder snel laten lopen. 

Waarom staan er dan niet meer snellaadpalen bijvoorbeeld in de wijk? Dat komt doordat snellaadpalen een stuk complexer en dus duurder zijn. Dat zie je ook terug in het laadtarief. Je betaalt aan een snellaadpaal een stuk meer dan aan een normale laadpaal. 

Een laadpaal op de oprit of in de wijk

Wanneer je een eigen oprit hebt zal je meestal kiezen voor een laadpaal op de oprit. Je hoeft dan nooit bang te zijn dat je moet zoeken naar een laadplaats. Maar niet iedereen heeft een eigen oprit en daarom is het mogelijk om een openbare laadpaal aan te vragen in jouw gemeente! Bij Laden in Zuidwest kan je met al je laadvragen terecht, wij helpen je graag verder!